Περίληψη

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή (MD) σχετίζεται με μεγάλη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο επιπολασμό καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνων. Τα κύρια συστατικά αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, κόκκινου κρασιού, έξτρα παρθένου ελαιολάδου (EVOO) και ψαριών, χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος. Το ελαιόλαδο έχει λάβει υποστήριξη ως βασικός παράγοντας για τα οφέλη για την υγεία και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό σχετίζεται με την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλη. Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς (OLE) περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα και ποικιλία πολυφαινολών από αυτές που βρίσκονται στο EVOO. Υπάρχουν επίσης σημαντικές διαρθρωτικές διαφορές μεταξύ πολυφαινολών από φύλλα ελιάς και εκείνων από καρπούς ελιάς που μπορεί να βελτιώσουν την ικανότητα του OLE να ενισχύει τα αποτελέσματα στην υγεία. Έχει ισχυριστεί ότι οι πολυφαινόλες της ελιάς παίζουν σημαντικό προστατευτικό ρόλο στον καρκίνο και σε άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Τόσο τα μοντέλα φλεγμονωδών όσο και τα καρκινικά κύτταρα έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες των φύλλων ελιάς είναι αντιφλεγμονώδεις και προστατεύουν από τη βλάβη του DNA που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι διάφορες βιοδραστικές ιδιότητες των πολυφαινολών φύλλων ελιάς αποτελούν μια εύλογη εξήγηση την αναστολή της εξέλιξης και ανάπτυξης των καρκίνων. Τα μονοπάτια και οι καταρράκτες σηματοδότησης που χειρίζονται περιλαμβάνουν τη φλεγμονώδη απόκριση NF-κB και την απόκριση οξειδωτικού στρες, αλλά επιδράσεις αυτών των βιοδραστικών συστατικών μπορεί επίσης να προκύψουν από τη δράση τους ως φυτοοιστρογόνο. Λόγω της παρόμοιας δομής των πολυφαινολών ελιάς με τα οιστρογόνα, αυτές υποτίθεται ότι αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς οιστρογόνων, μειώνοντας έτσι τον επιπολασμό και την εξέλιξη των καρκίνων που σχετίζονται με ορμόνες.
Τα αποδεικτικά στοιχεία για την προστατευτική επίδραση των πολυφαινολών ελιάς για τον καρκίνο στον άνθρωπο παραμένουν ανέκδοτα και απαιτούνται κλινικές δοκιμές για να τεκμηριωθεί αυτή η ιδέα. Αυτή η αναθεώρηση στοχεύει στη συγχώνευση των τρέχουσα βιβλιογραφία σχετικά με τη βιοδιαθεσιμότητα και τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην πιθανή αντικαρκινική δράση των πολυφαινολών φύλλων ελιάς.

Πηγή: https://www.olivelife.gr/wp-content/uploads/2021/08/Evidence-to-Support-the-Anti-Cancer-Effect-of-Olive-Leaf-Extract-and-Future-Directions.pdf