Περίληψη

Ιστορικό: Τα φύλλα της ελιάς (Olea europaea L.) έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στη λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία του διαβήτη, αλλά υπάρχουν πολύ περιορισμένα δεδομένα που εξετάζουν τις επιδράσεις των πολυφαινολών της ελιάς στην ομοιόσταση της γλυκόζης στους ανθρώπους.

Στόχος: Εκτίμηση των επιπτώσεων της συμπλήρωσης με πολυφαινόλες φύλλων ελιάς (51,1 mg ελαιοευπίνης, 9,7 mg υδροξυτυροσόλη ανά ημέρα) σχετικά με τη δράση της ινσουλίνης και τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε μεσήλικες υπέρβαρους άνδρες.

Σχεδιασμός: Τυχαία, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, δοκιμή διασταύρωσης στη Νέα Ζηλανδία. 46 συμμετέχοντες (ηλικίας 46,465,5 ετών έτη και ΔΜΣ 28.062,0 kg/m2) τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν κάψουλες με εκχύλισμα φύλλων ελιάς (OLE) ή εικονικό φάρμακο για 12 εβδομάδες, μετάβαση σε άλλη θεραπεία μετά από πλύση 6 εβδομάδων. Το κύριο αποτέλεσμα ήταν η ευαισθησία στην ινσουλίνη (μέθοδος Matsuda). Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα περιλάμβαναν προφίλ γλυκόζης και ινσουλίνης, κυτοκίνες, προφίλ λιπιδίων, σύσταση σώματος, 24ωρη περιπατητική αρτηριακή πίεση και πάχος ενδο-μέσου καρωτίδας.

Αποτελέσματα: Οι αξιολογήσεις της θεραπείας βασίστηκαν στην αρχή της πρόθεσης για θεραπεία. Όλοι οι συμμετέχοντες πήραν το 0,96% των συνταγογραφημένων κάψουλες. Η συμπλήρωση OLE συσχετίστηκε με 15% βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη (p = 0,024) σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο Υπήρξε επίσης 28% βελτίωση στην απόκριση των β-κυττάρων του παγκρέατος (p = 0,013). Η συμπλήρωση OLE οδήγησε επίσης σε αυξημένες συγκεντρώσεις ιντερλευκίνης-6 νηστείας (ρ = 0,014), ΙΟΡΒΡ-1 (ρ = 0,024) και ΙΟΡΒΡ-2 (ρ = 0,015). Ωστόσο, δεν υπήρξαν επιδράσεις στη ιντερλευκίνη-8, τον TNF-a, την εξαιρετικά ευαίσθητη CRP, το λιπιδικό προφίλ, την περιπατητική πίεση του αίματος, τη σύσταση του σώματος, το πάχος του καρωτιδικού εσωτερικού μέσου ή τη λειτουργία του ήπατος.

Συμπεράσματα: Η συμπλήρωση με πολυφαινόλες φύλλων ελιάς για 12 εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη και παγκρεατική ικανότητα έκκρισης β-κυττάρων σε υπέρβαρους μεσήλικες άνδρες που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο.
Εγγραφή δοκιμής: Μητρώο κλινικών δοκιμών Αυστραλιανής Νέας Ζηλανδίας #336317

Πηγή: https://www.olivelife.gr/wp-content/uploads/2021/08/Olive-Olea-europaea-L.-Leaf-Polyphenols-Improve-Insulin-Sensitivity-in-Middle-Aged-Overweight-Men-A-Randomized-Placebo-Controlled-Crossover-Trial.pdf