Υπόβαθρο: Πρόσφατα, προτείνεται ότι η χρήση πολυφαινολών φύλλων ελιάς όπως η ελαιοευπεΐνη (OLP), η υδροξυτυροσόλη (HT) και άλλες θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τη βιωσιμότητα των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, προκαλεί κυτταρική απόπτωση, μειώνει τη βιωσιμότητα των κυττάρων και σταματά σημαντικά τον κυτταρικό κύκλο στην ανάπτυξη 1 φάσης (G1) που αποδεικνύεται μέσω της αύξησης των κυττάρων του Michigan Cancer Foundation-7 (MCF7) στα G0/G1 φάση.

Στόχοι: Στόχος μας ήταν να μελετήσουμε εάν η χρήση εκχυλίσματος φύλλων ελιάς επηρεάζει το μέγεθος του όγκου του μαστού και τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων.

Υλικά και Μέθοδοι: Μελετήθηκαν τέσσερις ομάδες θηλυκών BALB/c, καθεμία από τις οποίες περιείχε πέντε ποντικούς. Τρεις ημέρες μετά τη μεταμόσχευση όγκου, η πρώτη ομάδα έλαβε αποσταγμένο νερό. Η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη ομάδα υποβλήθηκαν σε αγωγή με 75, 150 και 225 mg/kg/ημέρα εκχυλίσματος φύλλων ελιάς (OLE) για 3 εβδομάδες, αντίστοιχα. Για την εκτίμηση της αντικαρκινικής και αντιοξειδωτικής επίδρασης του OLE, μετρήθηκε ο όγκος και το βάρος του όγκου, καθώς και η αντιοξειδωτική δράση ενζύμων.

Αποτελέσματα: Η θεραπεία με 150 και 225 mg/kg/ημέρα OLE μείωσε τον όγκο και το βάρος του όγκου (P <0,05) σε σύγκριση με την πρώτη ομάδα σημαντικά. Επίσης, αύξησε τη δραστηριότητα CAT (P <0,05) στην τρίτη ομάδα και αύξησε τη δραστηριότητα της υπεροξειδικής δισμουτάσης στην τρίτη (P <0.05) και τέταρτες ομάδες (P <0.005) είχαν ως αποτέλεσμα ανοχή σε διεγερτοτοξικότητα στις ομάδες θεραπείας.

Συμπεράσματα: Η κατανάλωση OLE μετά από μεταμόσχευση όγκου μείωσε την ανάπτυξη του όγκου. Από την άλλη πλευρά, λόγω του πολύ γεμάτου σε πολυφαινόλες, η καταλάση και η υπεροξείδια δισμουτάση στον ιστό του όγκου αυξήθηκαν.

Πηγή: https://www.olivelife.gr/wp-content/uploads/2021/08/The-Effects-of-Olive-Leaf-Extract-on-Antioxidant-Enzymes-Activity-and-Tumor-Growth-in-Breast-Cancer.pdf