Περίληψη:

Η ελαιοευρωπαϊνη (OL) είναι η πιο εξέχουσα φαινολική ένωση στον καρπό της ελιάς. Αν και το OL έχει δείξει ισχυρή αντικαρκινική δραστηριότητα, ο υποκείμενος μηχανισμός δράσης παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστος. Η παρούσα μελέτη αξιολόγησε τις επιδράσεις του OL στα κύτταρα αδενοκαρκινώματος ανθρώπινου παχέος εντέρου υδροξυτυροσόλης (ΗΤ) -29 σε σύγκριση με την υδροξυτυροσόλη, το προϊόν υδρόλυσης, και για να διευκρινίσει τους εμπλεκόμενους αντικαρκινικούς μοριακούς μηχανισμούς που εμπλέκονται.
Ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων προσδιορίστηκε χρησιμοποιώντας δοκιμασία SRB. Κυτταρικός κύκλος
και η απόπτωση εκτιμήθηκαν με κυτταρομετρία ροής και αλλαγές στο (MAPK) έκρηξη πρωτεΐνης καταρράκτη, HIF-1α, p53, PPARγ, και
Διαδρομές σηματοδότησης NFKβ με κηλίδα Western. Αν και το OL έδειξε μικρότερη ισχύ από την ΗΤ, όσον αφορά την αναστολή της κυτταρικής ανάπτυξης, προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στην ανάλυση του κυτταρικού κύκλου και προκάλεσε σημαντική αύξηση του αποπτωτικού πληθυσμού. Και οι δύο ενώσεις παρήγαγαν μια αξιοσημείωτη μείωση της πρωτεΐνης HIF-1α και μια ρύθμιση της έκφρασης της πρωτεΐνης ρ53. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στις εκφράσεις πρωτεΐνης καταρράκτη ΙΚΒ-α και ΜΑΡΚ.
Το ΗΤ παρήγαγε μια σημαντική ρύθμιση της έκφρασης γάμα (PPARγ) του ενεργοποιημένου πολλαπλασιαστή υπεροξεισώματος, ενώ η OL απέτυχε.
Η υπερρύθμιση του PPARγ μπορεί να είναι ένας από τους κύριους μηχανισμούς της συρρίκνωσης του όγκου από το ΗΤ. Τα νέα μας ευρήματα αποδεικνύουν ότι το OL περιορίζει την ανάπτυξη και προκαλεί απόπτωση στα κύτταρα ΗΤ-29 μέσω της ενεργοποίησης της οδού p53 προσαρμόζοντας την απόκριση HIF-1α στην υποξία.

Πηγή: https://www.olivelife.gr/wp-content/uploads/2021/08/Oleuropein-a-Secoiridoid-Derived-from-Olive-Tree-Inhibits-the-Proliferation-of-Human-Colorectal-Cancer-Cell-Through-Downregulation-of-HIF-1α.pdf