Περίληψη:

Σκοπός αυτής της έρευνας ήταν να διερευνήσει τη δραστηριότητα ενός εμπορικού εκχυλίσματος που προέρχεται από τα φύλλα της ελιάς (Olea europaea) ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών (n = 122). Χρησιμοποιώντας τεχνικές αραίωσης άγαρ και μικροδιάλυσης ζωμού, το εκχύλισμα φύλλων ελιάς βρέθηκε να είναι πιο δραστικό έναντι του Campylobacter jejuni, του Helicobacter pylori και του Staphylococcus aureus [συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών στη μεθικιλλίνη S. aureus (MRSA)], με ελάχιστες ανασταλτικές συγκεντρώσεις (MIC) έως 0,31 –0,78% (v/v). Αντίθετα, το εκχύλισμα έδειξε μικρή δραστηριότητα έναντι όλων των άλλων οργανισμών δοκιμής (n = 79), με τα MICs για τους περισσότερους να κυμαίνονται από 6,25% έως 50% (v/v).
Συμπερασματικά, το εκχύλισμα φύλλων ελιάς δεν ήταν ευρέως φάσματος σε δράση, δείχνοντας αξιόλογη δράση μόνο έναντι του H. pylori, του C. jejuni, του S. aureus και του MRSA. Δεδομένης αυτής της συγκεκριμένης δραστηριότητας, το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μπορεί να έχει ρόλο στη ρύθμιση της σύνθεσης της γαστρικής χλωρίδας μειώνοντας επιλεκτικά τα επίπεδα του H. pylori και του C. jejuni

Πηγή: https://www.olivelife.gr/wp-content/uploads/2021/08/Antimicrobial-activity-of-commercial-Olea-europaea-olive-leaf-extract.pdf