Περίληψη:

Αναφέρουμε τον προσδιορισμό φαινολικών ενώσεων στα φύλλα ελιάς μέσο αντίστροφης φάσης HPLC/DAD και την αξιολόγηση της in vitro δραστηριότητάς τους ενάντια σε διάφορους μικροοργανισμούς που μπορεί να είναι αιτιολογικοί παράγοντες λοιμώξεων του εντέρου και του αναπνευστικού συστήματος, συγκεκριμένα θετικοί κατά Gram (Bacillus cereus, B. subtilis και Staphylococcus aureus), Gram-αρνητικά βακτήρια (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli και Klebsiella pneumonia) και μύκητες (Candida albicans και Cryptococcus neoformans). Ταυτοποιήθηκαν και ποσοτικοποιήθηκαν επτά φαινολικές ενώσεις: καφεϊκό οξύ, βερμπασκοσίδη, ελαιοευρωπαΐνη, λουτεολίνη 7-Ο-γλυκοζίτη, ρουτίνη, απιγενίνη 7-Ο-γλυκοζίτη και λουτεολίνη 4′-Ο-γλυκοζίτη. Σε χαμηλές συγκεντρώσεις, τα εκχυλίσματα φύλλων ελιάς έδειξαν μια ασυνήθιστη συνδυασμένη αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση, η οποία υποδηλώνει τη μεγάλη τους δυνατότητα ως θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα ως πηγή φαινολικών ενώσεων.

Πηγή: https://www.olivelife.gr/wp-content/uploads/2021/08/Phenolic-Compounds-and-Antimicrobial-Activity-of-Olive-Olea-europaea-L.-Cv.-Cobrancosa-Leaves.pdf