Περίληψη:

Η ελευροπαΐνη, μια φαινολική ένωση που προέρχεται από φύλλα ελιάς και το λάδι, είναι γνωστό ότι διαθέτει αρκετές βιολογικές ιδιότητες, πολλές από τις οποίες μπορεί να αποδοθούν στις αντιοξειδωτικές της δράσεις και τις δραστηριότητες καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών. Παρ ‘όλα αυτά, μέχρι τώρα, η καλλυντική δραστηριότητα αυτού του μορίου δεν έχει διερευνηθεί εκτενώς. Σκοπός αυτής της εργασίας ήταν να αξιολογήσει τις καλλυντικές ιδιότητες της ελαιοευπαΐνης έναντι του ερυθήματος που προκαλείται από UVB. Για το σκοπό αυτό, παρασκευάστηκε ένα γαλάκτωμα και ένα γαλάκτωμα που περιείχε ελαιοευρωπαΐνη, εφαρμόστηκε και αξιολογήθηκε σε υγιείς εθελοντές που είχαν υποβληθεί σε ακτινοβολία UVB για να ερευνήσουν την προστατευτική ή/και ελαφριά δραστηριότητά του. Το προστατευτικό αποτέλεσμα προσδιορίστηκε με την εφαρμογή τοπικών παρασκευασμάτων πριν από την ακτινοβόληση και το αποτέλεσμα αξιολογήθηκε μετά από την επαγωγή ερυθήματος. Η βιταμίνη Ε χρησιμοποιήθηκε ως ένωση αναφοράς.
Η μελέτη μας πραγματοποιήθηκε με τη χρήση μη επεμβατικών τεχνικών για την εκτίμηση συγκεκριμένων παραμέτρων του δέρματος: λειτουργία φραγμού, χρώμα δέρματος και μικροκυκλοφορία. Τα αποτελέσματα έδειξαν σαφώς ότι τα σκευάσματα ελαιοευρωπίνης τόνισαν την αποτελεσματική αποτελεσματικότητα μειώνοντας το ερύθημα, τη διαδερμική απώλεια νερού και τη ροή αίματος περίπου 22%, 35% και 30% αντίστοιχα. Η μελέτη μάς επέτρεψε να επισημάνουμε τη μαλακτική ιδιότητα της ελαιοευπαΐνης, ανοίγοντας το δρόμο σε περαιτέρω δοκιμές για να εμβαθύνουμε τις ειδικές μας γνώσεις σχετικά με αυτό το φυσικό μόριο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα ενεργά συστατικά στα καλλυντικά για την αποκατάσταση βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Πηγή: https://www.olivelife.gr/wp-content/uploads/2021/08/Efficacy-of-oleuropein-against-UVB-irradiation-preliminary-evaluation.pdf