Τα φύλλα ελιάς, αν και κατα το πλείστον εναποτίθενται ως γεωργικά απόβλητα, έχουν μεγάλες δυνατότητες ως φυσικό αντιοξειδωτικό. Η τρέχουσα μελέτη έγινε για την αξιολόγηση των αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών δραστηριοτήτων τόσο των μεμονωμένων όσο και των συνδυασμένων φαινολικών συστατικών στο εκχύλισμα φύλλων ελιάς. Ένα συνδυασμένο φαινολικό μείγμα παρασκευάστηκε με αναλογίες ποσότητας των φαινολικών ενώσεων στο εκχύλισμα φύλλων ελιάς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο το ατομικό όσο και το συνδυασμένο φαινολικό μείγμα εμφάνισαν καλές ικανότητες μείωσης των ελεύθερων ριζών, και αποκάλυψαν επίσης δράση παρόμοια με το υπεροξείδιο δισμουτάσης (SOD). Όσον αφορά την αντιμικροβιακή δραστικότητα, τόσο η ελαιοευρωπαΐνη όσο και το καφεϊκό οξύ εμφάνισαν ανασταλτικά αποτελέσματα έναντι μικροοργανισμών Επιπλέον, το αντιμικροβιακό αποτέλεσμα των συνδυασμένων φαινολικών συστατικών ήταν σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των μεμονωμένων φαινολικών. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο συνδυασμός των φαινολικών συστατικών του εκχυλίσματος φύλλων ελιάς είχε αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μπορεί να είναι μια πολύτιμη βιοδραστική πηγή και φαίνεται να ισχύει τόσο για την ιατρική όσο και για την υγιεινή διατροφή.

Πηγή: Antioxidant and antimicrobial activities of individual and combined phenolics in Olea europaea leaf extract