Περίληψη:

Τα φύλλα του φυτού της ελιάς (Olea europaea) είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, εκ των οποίων η ελαιοευροπεΐνη και η υδροξυτυροσόλη (ΗΤ) είναι τα πιο χαρακτηριστικά. Τέτοιες πολυφαινόλες έχουν αποδειχθεί ότι τροποποιούν ευνοϊκά μια ποικιλία παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου. Ο στόχος της παρούσας παρέμβασης ήταν να διερευνήσει την επίδραση του εκχυλίσματος φύλλων ελιάς (OLE) στη λειτουργία των αγγείων και τη φλεγμονή σε μεταγευματικό περιβάλλον και να συνδέσει τα φυσιολογικά αποτελέσματα με τις απορροφημένες φαινολικές ουσίες. Μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διασταυρούμενη, οξεία δοκιμή παρέμβασης πραγματοποιήθηκε με δεκαοκτώ υγιείς εθελοντές (εννέα άνδρες, εννέα γυναίκες), οι οποίοι κατανάλωναν είτε OLE (51 mg ελαιοευρίνη, 10 mg ΗΤ) είτε αντίστοιχο μάρτυρα ( χωρίζεται με ένα ξέπλυμα 4 εβδομάδων) σε μία μόνο περίσταση. Η αγγειακή λειτουργία μετρήθηκε με ψηφιακό παλμό όγκου (DVP), ενώ το αίμα που συλλέχθηκε κατά την έναρξη, 1, 3 και 6 ώρες καλλιεργήθηκε για 24 ώρες παρουσία λιποπολυσακχαρίτη προκειμένου να διερευνηθούν οι επιδράσεις στην παραγωγή κυτοκίνης. Τα ούρα αναλύθηκαν για φαινολικούς μεταβολίτες με HPLC. Ο δείκτης ακαμψίας DVP και η παραγωγή IL-8 ex vivo μειώθηκαν σημαντικά (P, 0 · 05) μετά την κατανάλωση OLE σε σύγκριση με τον έλεγχο. Αυτές οι επιδράσεις συνοδεύτηκαν από την απέκκριση αρκετών φαινολικών μεταβολιτών, δηλαδή των ΗΤ και των παραγώγων ελαιοευπεΐνης, που κορυφώθηκαν στα ούρα μετά από 8-24 ώρες. Η παρούσα μελέτη παρέχει τα πρώτα στοιχεία ότι το OLE ρυθμίζει θετικά την αγγειακή λειτουργία και την παραγωγή IL-8 in vivo, προσθέτοντας σε αυξανόμενα στοιχεία ότι οι φαινολικές ουσίες της ελιάς θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές για την υγεία.

Πηγή: https://www.olivelife.gr/wp-content/uploads/2021/08/Olive-Olea-europaea-leaf-extract-effective-in-patients-with-stage-1-hypertension-Comparison-with-Captopril.pdf