Περίληψη:

Οι πολυφαινόλες φέρονται να ασκούν φυσιολογικές επιδράσεις κατά ασθενειών όπως ο καρκίνος, η αρτηριοσκλήρωση, η υπερλιπιδαιμία και η οστεοπόρωση. Η παρούσα μελέτη σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει τις επιδράσεις της ελαιοευρωπαΐνης, υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης, οι κύριες πολυφαινόλες στις ελιές και το εκχύλισμα φύλλων ελιάς, στον σχηματισμό οστών χρησιμοποιώντας καλλιεργημένους οστεοβλάστες και οστεοκλάστες, και στην απώλεια οστού σε ωοθηκεκτομή ποντίκια. Καμία πολυφαινόλη δεν επηρέασε σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των οστεο βλαστικών κυττάρων MC3T3-E1 σε συγκεντρώσεις έως 10 μΜ. Η ελαιοευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη στα 10 έως 100 μΜ δεν είχαν καμία επίδραση στην παραγωγή κολλαγόνου τύπου Ι και στη δραστηριότητα της αλκαλικής φωσφατάσης στα κύτταρα MC3T3-E1, αλλά διεγείρουν την εναπόθεση ασβεστίου με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. Αντίθετα, η ελαιοευρωπαΐνη στα 10 έως 100 μΜ και η υδροξυτυροσόλη στα 50 έως 100 μM ανέστειλαν το σχηματισμό πολυπύρηνων οστεοκλαστών με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. Επιπλέον, και οι δύο ενώσεις κατέστειλαν την οστική απώλεια του μηριαίο δοκιδωτού οστού στα ποντίκια με ωοθηκεκτομή (θηλυκά ποντίκια ηλικίας 6 εβδομάδων BALB/c), ενώ η υδροξυτυροσόλη εξασθένησε τα επίπεδα H2O2 σε Κύτταρα MC3T3-E1. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι πολυφαινόλες ελιάς ελαιοευρωπαΐνης και υδροξυτυροσόλης μπορεί να έχουν κρίσιμες επιδράσεις στο σχηματισμό και τη διατήρηση των οστών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικά φάρμακα στη θεραπεία των συμπτωμάτων της οστεοπόρωσης.

Πηγή: https://www.olivelife.gr/wp-content/uploads/2021/08/Olive-polyphenol-hydroxytyrosol-prevents-bone-loss.pdf