Το φύλλο ελιάς έχει μεγάλο δυναμικό ως φυσικό αντιοξειδωτικό και ένα από τα κύρια φαινολικά συστατικά του είναι η ελαιοευρωπαΐνη. Σε αυτή τη μελέτη, η αντιοξειδωτική δραστικότητα της ελαιοευρωπαΐνης έναντι των ελεύθερων ριζών με επίκεντρο το οξυγόνο μετρήθηκε εξετάζοντας τα αποτελέσματα της στη φλουορεσκεΐνη και το ερυθρό της πυρογαλλόλης που προκαλείται από την υπεροξειδική ρίζα, σε σύγκριση με σχετικές ενώσεις. Η αντιοξειδωτική ικανότητα της ελαιοευρωπαΐνης έναντι της υπεροξείδωσης των λιπιδίων εκτιμήθηκε επίσης μέσω της επίδρασής της στην οξείδωση του λινελαϊκού μεθυλεστέρα που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες σε ένα σύστημα μικκυλίων(Micelle System). Σε γραμμομοριακή βάση, η ελαιοευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη ανέστειλαν τη διάσπαση της φλουορεσκεΐνης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την ομοβανιλική αλκοόλη και τη μιμητική βιταμίνη-Ε 2-καρβοξυ-2,5,7,8-τετραμεθυλο-6-χρωμονόλη (Trolox), αλλά δεν κατεστάλη η ερυθρή πυρογαλόλη αποσύνθεση με τρόπο που εξαρτάται από τη συγκέντρωση Η μέτρηση της περιόδου διάσπασης της φλουορεσκεΐνης αποκάλυψε ότι ο στοιχειομετρικός αριθμός ελαιοευρωπαΐνης και υδροξυτυροσόλης έναντι των υπεροξυλο ριζών ήταν διπλάσιος του Trolox, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο από τις προσδοκίες που βασίζονται στη χημική δομή. Η ελαιοευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη ήταν επίσης πιο αποτελεσματικες από το Trolox και την ομοβανιλική αλκοόλη στην καταστολή της οξείδωσης του λινελαϊκού μεθυλεστέρα στο σύστημα μικκυλίων (Micelle System). Έτσι, τόσο η ελαουροπαΐνη όσο και η υδροξυτυροσόλη εμφανίζουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση κατά της υπεροξείδωσης των λιπιδίων που προκαλείται από ρίζες με επίκεντρο το οξυγόνο, αλλά η υψηλή αντιδραστικότητα των φαινολικών / κατεχολικών ριζών καθιστά τον μηχανισμό δράσης τους πολύπλοκο.

Πηγή: Radical-scavenging Activity and Antioxidative Effects of Olive Leaf Components Oleuropein and Hydroxytyrosol in Comparison with Homovanillic Alcohol